Ābolu kūka ar putotu skābo krējumu un karameli

Video recepte
Video recepte
Ābolu kūka ar putotu skābo krējumu un karameli image
Sarežģītība Vidēji grūti
Pagatavošana 0 min
Gatavošana 2:20 h

Sastāvdaļas

1 Kūka
  • Biskvītam:

    • 3   gabali Olas
    • 280   g Cukurs
    • 5   g Vaniļas cukurs
    • 230   g Kviešu milti
    • 1   tējkarote Cepamais pulveris
    • 270   g Kefīrs
    • 30   g Eļļa
    • 400   g Šķēlītēs sagriezti āboli
    •   Kanēlis
  • Karamelei:

    • 150   g Cukurs
    • 100   g Saldais krējums
    • 70   g Sviests
    •   Sāls
  • Putotam skābajam krējumam:

    • 125   g Maskarpone siers
    • 50   g Pūdercukurs
    • 400   g Skābais krējums (20-25%)
  • Dekorēšanai:

    •   Ogas

Pagatavošana

  1. Pagatavo karameli. Cukuru liek kausēties uz pannas. Kausē uz vidēji mazas liesmas, kad tas sāk kust, noņem no uguns un mierīgi pakustina pannu pa labi, pa kreisi, tad liek atpakaļ uz uguns.

  2. Mazākā katlā uzkarsē saldo krējumu līdz pirmajam burbulim. Kad cukurs izkusis, palēnām pievieno tam saldo krējumu un visu maisa. Kad iegūta viendabīga masa, lej bļodā. Pievieno aukstu sviestu un iemaisa to, pieliek šķipsnu sāls. Noliek malā atdzist.

  3. Pagatavo biskvītu. Cepeškrāsni sakarsē līdz 180 ℃ temperatūrai. Sagatavo kūkas pannu 24 cm diametrā, ieklāj tajā cepamo papīru.

  4. Ābolus nomizo un sagriež šķēlītes.

  5. Olas saputo kopā ar cukuru, līdz iegūta gaisīga konsistence. Pievieno kefīru, kviešu miltus un cepamo pulveri. Masu samaisa un lej sagatavotajā kūkas veidnē. Pa virsu liek ābolus, ko nedaudz iespiež mīklā. Pārber ar cukuru, kanēli un vaniļas cukuru. Cep 45–55 minūtes, līdz mīkla vairs nav ķepīga. Biskvītu atdzesē 15 minūtes kūkas formā un pēc tam izņem un ietin pārtikas plēvē, lai biskvīts būtu sulīgāks.

  6. Pagatavo krēmu. Maskarpones sieru saputo kopā ar pūdercukuru. Kad iegūts viendabīgs krēms, pievieno skābo krējumu un turpina putot, līdz tas kļūst gaisīgs un stingrs. Skābais krējums ar augstāku tauku saturu putosies vieglāk.

  7. Daļu karameles pārklāj pāri ābolu biskvītam, tad liek krēmu un izlīdzina, pārtecina vēl ar karameli un liek ledusskapī vismaz uz 3 stundām. Dekorē ar odziņām.