Uz lēnas uguns izkausē sviestu, pievieno vaniļas cukuru un cukurniedru cukuru. Maisa, līdz cukurs izkūst, pievieno kviešu miltus un sajauc, līdz veidojas visai slapja un taukaina masa. Ietauko 20 cm/dm kūkas formu un ieveido mīklu tartes formā. Cep krāsnī 15–17 minūtes 175 ºC temperatūrā, līdz augšējā maliņa viegli zeltaina, bet pārējā forma vēl bāla. Tarti izņem no krāsns un mazliet atdzesē.
Citronu krēma un melleņu tarte ar vaniļas putukrējumu
Sastāvdaļas
-
Mīklai
- 115 g Sviests
- 125 g Kviešu milti
- 6 - 7 ēdamkarotes Cukurniedru cukurs
- 25 g Vaniļas cukurs
-
Melleņu ievārījumam
- 1 gabals Citrons
- 150 g Mellenes
- 2 ēdamkarotes Cukurs
- 1 ēdamkarote Kartupeļu ciete
-
Citronu krēmam
- 90 ml Citrona sula
- 2 gabali Olu dzeltenumi
- 380 g Kondensēts piens
-
Putukrējumam
- 150 ml Saldais krējums
- 8 g Vaniļas cukurs
Pagatavošana
Pa to laiku mellenēm pievieno citronu sulu, 100 ml ūdens un cukuru, un liek vārīties, saspaidot ogas ar dakšu vai kartupeļu stampu. Kad mellenes savārītas, sajauc kartupeļu cieti ar aukstu ūdeni, pievieno mellenēm un vāra, līdz tās sabiezē. Atliek malā atdzist.
Kondensētajam pienam pievieno citronu sulu un olu dzeltenumus. Sakuļ viendabīgā masā. Pievieno dažas ēdamkarotes melleņu masas un ar karoti dažas reizes apmaisa.
Izceptajā tartē lej citronu krēmu un liek vēlreiz cepeškrāsnī 175 ºC temperatūrā uz 15–18 minūtēm. Pēc cepšanas tartes centrs var būt vēl viegli kustīgs, tas sastings atdzesējot. Tarti atdzesē un liek ledusskapī sastingt vismaz 2 stundas vai uz nakti.
Pasniedz tarti ar putukrējumu, ko pagatavo, saldo krējumu saputojot ar apmēram 1 ēdamkaroti cukura, un atlikušo melleņu mērci.