Mājas kruasāni
Sastāvdaļas
-
- 300 g Sviests
- 2 ēdamkarotes Ūdens
- 500 g Kviešu milti
- 2 ēdamkarotes Pūdercukurs
- 25 g Raugs
- 280 ml Piens
- 2 gabali Olu dzeltenumi
- Piparmētru lapiņas
- 100 g Zemenes
- 100 ml Medus
- 1 gabals Ola
Pagatavošana
Samīci mīksto sviestu traukā ar miltiem, līdz masa ir gluda un viendabīga. Iegūto masu vienmērīgi izklāj uz cepamā papīra loksnes, pārklāj to ar otru papīra loksni un izlīdzini ar plakanu lāpstiņu.
No masas izveido kvadrātu. Cepamā papīra malas saloki. Sviesta masu ieliec ledusskapī uz apmēram 5–10 minūtēm, lai tā atdziest un sabiezē.
Raugam pievieno cukuru un maisi, līdz masa kļūst šķidra. Pievieno siltu (ne karstu) pienu un visu sajauc.
Kombaina traukā saliec sausās mīklas sastāvdaļas – miltus, pūdercukuru un sāli. Pievieno ieraugu un mīkstu sviestu un mīci mīklu līdz viendabīgai masai.
Mīklu kādu laiku mīci uz dēlīša, tad ieliec to atkal bļodā, kas pārkaisīta ar miltiem, pārklāj to ar drānu un ieliec to siltā, no vēja pasargātā vietā. Mīklas apjomam vajadzētu dubultoties
No uzrūgušās mīklas veido bumbu, novieto to uz dēlīša, kas pārkaisīts ar miltiem, nedaudz saplacini, sagriez četrās daļās un viegli izveltnē, piešķirot mīklai kvadrāta formu.
Pēc tam uz mīklas slāņa pa diagonāli uzliec sviesta kārtu. Mīklas stūrus saloki uz iekšu kā aploksni.
Mīklu vienmērīgi izveltnē un piešķir tai kvadrāta formu – sāc no vidus, tad saloki trīs reizes, saliec īsākās malas uz iekšu. Salocīto mīklu ietin cepamajā papīrā un ieliec ledusskapī uz apmēram 30–40 minūtēm. Atkārto šo darbību vēl 2 reizes – kopumā tev mīkla jārullē, jāsaloka un jāatdzesē 3 reizes.
Gatavo, salocīto un atdzesēto mīklu 3 reizes atkal izrullē (apmēram 4–5 mm biezumā), piešķirot tai kvadrātveida formu. Mīklu sagriez gareniski uz pusēm. No abām mīklas loksnēm izgriez vienādus trīsstūrus
Katru trīsstūri satin rullītī, sākot no tā pamatnes, tā, lai trīsstūra gals atrastos zem kruasāna.
Kruasānus liec uz cepešpannas, kas izklāta ar cepampapīru. Pārklāj ar drānu un ieliec uzrūgšanai siltā, no vēja pasargātā vietā.
Bļodā sakul olu, pievieno pienu un kārtīgi samaisi. Ar šo maisījumu apsmērē kruasānus.
Cep krāsnī, kas uzkarsēta līdz 195 °C temperatūrai, 12–13 minūtes, līdz kruasāni iegūst zeltaini brūnu krāsu.
Izceptos, vēl siltos kruasānus pārgriez uz pusēm, izveidojot kabatu pildījumam. Ieliec kruasānā šķēlītēs sagrieztas zemenes. Ogas pārlej ar medu. Uz medus uzliec svaigas piparmētru lapas un saloki kruasānu.